Kommunal helse- og omsorgstjeneste, Flyktningehelsetjenester

Ukom vil undersøke tragedien i Tromsø

Status

Pågående

Saksnummer

04-2019

Last ned rapport

 

Hvordan helse- og omsorgstjenesten kan bidra til å forebygge lignende hendelser, er Ukoms hensikt med å gå inn i tragedien i Tromsø.

Etter samråd med familien, gjennom ektefellens bistandsadvokat, har Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom) besluttet å sette i gang en undersøkelse rundt hendelsen i Tromsø

Mandag 2. desember ble en 27 år gammel kvinne og tre barn hentet livløse opp fra sjøen. Kvinnen og de to eldste barna døde. Hendelsen etterlater seg mange spørsmål som vi som kommisjon vil gå inn i. Vår oppgave blir å søke svar på hvordan dette kunne skje og hva vi som samfunn med våre helse- og omsorgstjenester kan gjøre for å forebygge lignende tragedier.

Ifølge foreløpige obduksjonsrapporter døde moren og døtrene av drukning og alvorlig nedkjøling. Kvinnen er siktet for drap og drapsforsøk. Politiet må gjennomføre sin innledende etterforskning. Ukom avventer i første omgang klarsignal derfra før vi starter vårt arbeid med saken.

Familien er flyktninger fra Sudan og gjenforent i Tromsø i 2017. Moren deltok i introduksjonsprogrammet for flyktninger og lærte norsk ved voksenopplæringen. Faren kom til Norge i 2015.

 

 

Tidslinje

11
mai

Oppstart

Ukom starter nå arbeidet med å undersøke hva som skjedde forut for at kvinnen og hennes tre barn ble funnet livløse i sjøen.

Selv om politiet ikke er ferdige med etterforskningen, har vi fått oversendt etterforskningsdokumentene. Gjennomgangen av det omfattende materialet vil gi oss et bilde av hendelsen. Deretter vil Tromsø kommune bli kontaktet for dialog rundt gjennomføringen av undersøkelsen.

3
sep

Datainnsamling

Politiet er nå ferdige med sine undersøkelser. Ukom har startet intervjuer med involverte tilknyttet tjenestene i kommunen. 

I forkant av disse samtalene har Ukom samarbeidet med blant andre fageksperter innen flyktningehelse, integrering og kulturforståelse.

Ikon for abonnering

Abonner på oppdateringer i denne saken

Ved å abonnere på denne saken vil du motta e-post når status i saken endrer seg.
E-posten din blir kun brukt til dette formålet. Du kan når som helst melde deg av.