Noen ganger er oppdragene våre en kort tur unna vårt kontor i Stavanger. Vi er også med i internasjonale nettverk, og da går turen ut av fylket.
Bryne og Stavanger: Jæren DPS og SHARE
Et av de nære oppdragene i oktober var på Bryne, på Rus og psykiske lidelser-seminaret til Jæren distriktspsykiatriske klinikk og kommunene rundt. 200 fagfolk var samlet i Storstova.
Utgangspunktet var: Hvordan komme i posisjon til å hjelpe de som trenger oss mest?
Direktør Pål Iden oppsummerte funn og erfaringer fra Ukoms undersøkelser som handler om psykisk helse og rus. Han snakket blant annet om samtykkekompetanse, taushetspliktens grenser og pårørendeinvolvering. Han gikk også inn på hvordan forståelse av ulike begreper både kan åpne og stå i veien for behandling og hjelp.
Å undervise studenter er noe vi setter ekstra pris på. Synnøve Serigstad er leder for relasjon og læring, og sammen med seniorrådgiver Inger Økland var invitert av SHARE, senter for kvalitet og sikkerhet i helsetjenesten ved UiS til å undervise masterstudenter i Helsevitenskap ved Universitetet i Stavanger. Emnet var «safety investigation in healthcare. Serigstad og Økland fortalte om prinsipper og metoder for å gjennomføre uavhengige undersøkelser i helse - og omsorgstjenesten.
Oslo: Partnerdrap, helserett og FACT-team
Partnerdrapskommisjonen ble oppnevnt i september 2024, og de ville gjerne høre om våre erfaringer. Synnøve Serigstad fortalte hvordan Ukom jobber som uavhengig undersøkelseskommisjon for helse - og omsorgstjenesten.
– Vi setter pris på å få dele kunnskapen vår med denne viktige kommisjonen, sier Serigstad.
Å skaffe seg ny kunnskap er også viktig for Ukom. Juristene Åshild Vistnes van der Veen, Hanne Løvereide Årstad og Astrid Aadland hadde i oktober to nyttige dager på årets helserettskurs i regi av Juristenes utdanningssenter (JUS) i Oslo.
- Vi er oppdatert på nytt innenfor helseretten og er gjort oppmerksomme på flere utfordringer. Dette kan vi ta med oss inn i pågående og nye sikkerhetsfaglige undersøkelser, sier assisterende direktør i Ukom Åshild van der Veen.
Pål Iden var også i Oslo i oktober, der han holdt innlegg på teamledersamlingen for FACT-team (fleksibelt aktivt oppsøkende behandlingsteam).
Samlingen var i regi av i regi av Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA). De ønsket å få vite mer om viktigheten av samhandling mellom helse og andre sektorer.
– FACT-team er en modell som vi i flere av våre rapporter har løftet frem som bidrar til svar på utfordringene innen psykisk helsevern, blant annet tar «Helsehjelp til personer med alvorlig psykisk lidelse og voldsrisiko» for seg dette temaet, sier Pål Iden.
Bergen: Når noe ikke går som forventet
Seniorrådgiver og bergenser Anne-Mette Espe deltok i oktober på fagdag for sykepleiere ved ØNH dagkirurgisk avdeling, klinikk for hode hals på Haukeland universitetssjukehus. Temaet for fagdagen var meldekultur og pårørendeinvolvering når noe ikke har gått som forventet.
- Ingen læring uten åpenhet, trygghet og tillit. Jeg tok derfor blant annet utgangspunkt i Ukoms rapporter om meldekultur og pårørendeinvolvering.
Følgende tema ble diskutert:
- Hvorfor kan det være vanskelig for helsepersonell å erkjenne at noe ikke gikk som forventet og hvordan bruke dette videre til læring?
- Er det forskjell på å beklage og be om unnskyldning?
- Hva er forskjellen på oppriktige og dårlige unnskyldninger?
Ønsker du å bruke Ukoms læringsmateriell på egen fagdag? Last ned alt materiell helt gratis på vår nettside.
København: Felles nordisk rammeverk
Ukoms erfaringer og kompetanse deles også internasjonalt.
Stine Marit Moen, leder medisin og helsefag og Synnøve Serigstad, leder relasjon og læring deltar to ganger i året på 𝐍𝐨𝐫𝐝𝐢𝐜 𝐏𝐚𝐭𝐢𝐞𝐧𝐭 𝐒𝐚𝐟𝐞𝐭𝐲 𝐎𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐬𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐬 𝐌𝐞𝐞𝐭𝐢𝐧𝐠. Denne høsten ble det holdt i København. Tema for møtet var oppdateringer og felles nordisk rammeverk for utdanning og kompetanseutvikling innen pasientsikkerhet.
–Fra Norge deltar Ukom og Helsedirektoratet i dette nordiske nettverket for ikke-sanksjonerende myndighetsorgan som jobber med pasientsikkerhet. Stas å dele erfaringer og metodiske grep fra Ukom, sier Stine Marit Moen.
Nettverket ble opprettet etter et initiativ fra Styrelsen for Patientsikkerhed i 2021 for organisasjoner med oppgaver knyttet til pasientsikkerhet, kvalitetsforbedring, rapportering og læring fra uønskede hendelser i helsetjenesten i en ikke-sanksjonerende kontekst.