
– Bekymringer fra helse- og omsorgstjenesten er viktige for oss når vi skal prioritere tema for undersøkelser, og vi oppfordrer de som har sendt bekymring via nettsiden i denne perioden om å sende på nytt, sier Pål Iden, direktør i Ukom.
Feilen gjelder KUN bekymringer sendt direkte til Ukom via skjemaet på vår nettside. Feilen har ikke rammet Ukoms mottak av de nasjonale meldingene om alvorlige uønskede hendelser fra virksomheter, helsepersonell, pasienter og pårørende.
Teknisk feil i videresending av informasjon fra bekymringsknappen
– Årsaken til at innholdet fra bekymringsskjemaet ikke har nådd fram, er en teknisk feil i oversendelsen av informasjon mellom nettsiden og sakssystemet til Ukom. Feilen ble oppdaget i juni. Den tekniske feilen er nå rettet, og vi ser nå på hvordan vi kan bli raskere til å oppdage svikt i tekniske systemer hos oss, sier Iden.
Alt som blir sendt via bekymringsskjemaet på Ukoms nettside er kryptert. På grunn av den tekniske feilen har informasjonen fra skjemaet blitt stoppet og slettet. Det betyr at verken informasjon eller personopplysninger er på avveie. Men det betyr også at det ikke vil være mulig å hente opp igjen bekymringene som er sendt inn fra den aktuelle perioden, verken for Ukom eller for andre. Nyttig informasjon for vårt arbeid er dermed tapt.
Omfanget av informasjonen som er tapt
Erfaringstall viser at mellom 80 og 100 brukere hvert år bruker bekymringsknappen i nettside-løsningen. Det kan bety at informasjon fra mellom 40 og 50 brukere kan være tapt.
– Vi har dessverre ikke eksakte tall fordi bruken av bekymringsknappen varierer fra måned til måned, sier Iden.
Både pasienter, brukere, og medarbeidere i helsetjenesten kan sende inn bekymringer via skjemaet på nettsiden. Informasjonen kan gjelde forhold i tjenesten hvor det er bekymring for pasientsikkerheten eller sikkerheten for ansatte. Alt vi mottar inngår i prioriteringen av områder som kan være aktuelle å undersøke.
Feilen ble raskt rettet
Feilen ble raskt rettet da den ble oppdaget. Iden oppfordrer nå de som har brukt bekymringsskjemaet på Ukoms nettside i den aktuelle perioden, om å fylle ut skjemaet på nytt.
– All informasjon som vi mottar, er nyttig for vårt arbeid, sier Iden.