Bakgrunnen for rapporten er flere bekymringsmeldinger til Ukom fra helsepersonell i ulike roller i flere helseforetak. De opplever at det er utrygt å si fra om kritikkverdige forhold og at det ikke nytter å si ifra. De forteller om en vanskelig arbeidssituasjon som de opplever går utover både medarbeidere og pasienter. Flere opplever situasjonen som fastlåst, og peker på flere alvorlige forhold knyttet til manglende psykologisk trygghet.
– Bekymringene og beskrivelsene fra helsepersonell er urovekkende og alvorlige, både for medarbeider og pasienter. Et åpent og trygt ytringsklima er avgjørende for pasientsikkerheten. Det er et tema som må adresseres, både i det offentlige rom og på den enkelte arbeidsplass. Vi har rett og slett ikke råd til å la være, sier Synnøve Serigstad, fagdirektør undersøkelsesmetode og læring.
Hovedfunn i rapporten
Ukoms rapport handler om hvordan ytringsklimaet i helse- og omsorgssektoren påvirker pasientsikkerheten. Den viser at:
- Mange medarbeidere opplever frykt for sanksjoner og manglende støtte når de ytrer seg.
- Dårlig ytringsklima kan føre til pasientskader, forsinket behandling og økt sykefravær.
- Ledere står ofte i en svært presset situasjon med stramme økonomiske rammer, rollekonflikter, krevende drift og bemanningsutfordringer. De kan mangle støttefunksjoner, både medisinskfaglig og ledelsesfaglig. Dette går ut over arbeid med kvalitet og pasientsikkerhet og i stor grad også arbeidsmiljøet.
- Faktorer som ufin kommunikasjon, uklarhet rundt lojalitet og ytringsfrihet, og omdømmehensyn påvirker ytringsklimaet negativt.
Flere av bekymringsmeldingene kom til Ukom i etterkant av vår rapport "Meldekultur og læring av uønskede pasienthendelser".
Konsekvenser av dårlig ytringsklima
Helsetjenesten er en sektor med høy kompleksitet, med et stort press og en iboende risiko for at det kan oppstå alvorlige situasjoner og skader på pasienter. Et dårlig ytringsklima kan bidra til å forsterke uheldige omstendigheter og gjøre det utfordrende å ytre seg, som igjen kan føre til at pasientsikkerheten blir satt under press.
Eksempler på konsekvenser av dårlig ytringsklima er
- at det blir lagt lokk på informasjon som er viktig for pasientbehandlingen
- økt sykefravær, som igjen fører til økt press på de som jobber
- forsinkelser og avlysning av behandlinger på grunn av at nøkkelpersonell mangler
- økt vikarbruk
- medarbeidere slutter og skaper utforinger knyttet til rekruttering
- økonomiske utfordringer og økt pengebruk
– Konsekvensene av et dårlig ytringsklima treffer både enkeltpersoner og hele eller deler av organisasjonen. Verdien av ulike stemmer og meninger må være en naturlig del av organisasjonskulturen. Mislykkes vi i dette viktige arbeidet, blir pasientsikkerheten skadelidende og satt under press. Et åpent ytringsklima, preget av psykologisk trygghet og ytringseffektivitet, er avgjørende for å fange opp og lære av uønskede hendelser, sier Serigstad.
Et åpent ytringsklima har betydning for pasientsikkerheten
Et åpent ytringsklima er en forutsetning for god meldekultur og læring, både på det enkelte arbeidssted og for helse- og omsorgstjenesten med tilhørende forvaltningsorgan.
Tilbakemeldinger fra medarbeidere, pasienter og pårørende er avgjørende for å kunne vite hva som fungerer bra eller dårlig og hvilke forbedringstiltak som bør iverksettes. Dermed blir ytringsklimaet avgjørende for arbeidet med pasientsikkerhet.
Rapporten peker på noen sentrale forhold i arbeidet for å etablere et åpent ytringsklima. Det er viktig
- å styrke lederskap som fremmer åpenhet og trygghet
- å styrke målinger av og tilbakemeldingssløyfer på kvalitet, pasientsikkerhet og ytringsklima som ett av flere virkemidler for å bedre ytringsklimaet i helse- og omsorgssektoren
- å øke bevisstheten om juridiske rammer for ytringsfrihet
- å fremme "kindness" og respekt som kjerneverdier i organisasjonskulturen
– Målet med rapporten er å gi medarbeidere, ledere og beslutningstakere et utgangspunkt for samtaler og refleksjoner om ytringsklima og hvordan det påvirker pasientsikkerheten. Rapporten viser at det nødvendig å løfte fram verdien av vennlighet, empati, medfølelse, respekt og åpenhet på alle nivå, både for å bedre ytringsklimaet og for å bygge tillit i sektoren. Både ledere og medarbeidere trenger å styrke arbeidet for et åpent ytringsklima og på den måten å bedre sikkerheten i hele sektoren, sier Serigstad.