To ganger i året er det faste møter med vårt refleksjonspanel. På årets første møtet var den samla overskriften metode og analysearbeid. Blant annet fikk panelet innsikt i hvordan Ukom har jobbet med utviklingen av metode og det systematisk analysearbeid som ligger bak og blir brukt i undersøkelsene. Vi snakket også om hvordan historiefortellingen er et viktig grep fra enkeltcaser til tematiske undersøkelser.
Samarbeid og kritisk blikk i Oslo
Siv Hilde Berg, førsteamanuensis i pasientsikkerhet ved Universitetet i Stavanger (UiS) presenterte fersk kunnskap om hvordan årsaksmodeller og analysemetoder blir brukt til gransking av uønskede hendelser i helsetjenesten. Berg tok utgangspunkt en artikkel som kommer i tidsskriftet Michael senere i år.
Panelet fikk også mer informasjon om pågående arbeid og hvordan vi samarbeider og høster erfaringer fra arbeid i andre sektorer, blant annet med Statens Havarikommisjon. I tillegg ble vi kjent med og introduserte to nye medlemmer i panelet.

Refleksjonspanalet er et rådgivende fagorgan og består av personer med viktig og ulik kompetanse knyttet til helse- og omsorgstjenesten. De gir innspill til hvordan vi løser oppdraget vårt, og gir særlig innspill til temaer og faglig kvalitetssikring. De skal også ha et kritisk blikk på vårt arbeid. Dette gjør vi for å kvalitetssikre og bidra til at våre undersøkelser får relevans og nytte.
- Det ble en innholdsrik og nyttig dag. Blant ble det flere interessante og gode diskusjoner knyttet til hvordan hendelser kan analyseres og forstås. Det var viktig, både for oss og for panelet. Tilbakemeldingene er også gode på de temaene og undersøkelsene vi ga ut i 2024, sier Pål Iden, direktør i Ukom.
Refleksjonspanelets leder er Reidun Førde. Se oversikten over medlemmene.
Skjermtur til Riksrevisjonen
Ikke alle møter krever reise. Vi holder jevnlig flere innlegg via skjerm. På et fagmøte hos metodeseksjonen til Riksrevisjonen i Oslo gikk Synnøve Serigstad og Kristin Osland Lexow i dybden på Ukoms metode.
– Vi satte stor pris på å bli invitert, og på at Riksrevisjonen ville høre mer om hvordan vi planlegger, gjennomfører og analyserer kvalitative intervjuer. Vi har mye å lære av hverandre, sier Synnøve Serigstad, fagdirektør undersøkelsesmetode og læring.
Helserett på Lillehammer

Juridisk fagdirektør Hanne Løvereide Årstad og seniorrådgiver Astrid Aadland dro til Lillehammer og deltok på Universitetet i Innlandets Helserettskonferanse. Aktuelle tema på konferansen innen helse- og omsorgstjenester var blant annet
- retten til nødvendig helsehjelp
- barn i helsetjenesten
- vergens rolle
- samarbeid mellom kommune og spesialisthelsetjenesten
- pårørendes rolle
Krevende tider påvirker pasientsikkerheten
Internasjonalt samarbeid er viktig for Ukom.
– Krevende tider nasjonalt og internasjonalt påvirker også pasientsikkerheten. Det er derfor viktigere enn noen gang å møtes og dele erfaringer på tvers av landegrenser og kontinent, sier fagdirektør Synnøve Serigstad.

Hun var med på webinaret Medical Errors in Europe: Breaking Barriers and Strengthening Reporting Systems. Det var i regi av World Patients Alliance (WPA) og European Patient Safety Foundation. Det var 400 deltakere fra alle verdenshjørner.
– Jeg deltok i en panelsamtale moderert av Helen Haskell. Der snakket jeg om hva som kan hindre læring fra nasjonale meldeordninger. Jeg tok også opp at meldeordninger må sikre at pasienter og pårørende kan melde ifra.
Nybrottsarbeid

Våre medarbeidere holder innlegg og forteller om Ukom hos en bred vifte aktører. Mot slutten av mars gikk turen til Skien.
Medisinsk fagdirektør Stine Marit Moen fortalte om Ukom og vårt nybrottsarbeid på årsmøtet til Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) Vestfold og Telemark i Skien.
– Full sal og engasjerte tilhørere med mange viktige spørsmål, sier Moen.