PDF-versjon opprettes. Dette kan ta litt tid.

Ukom på farten i november

Stikkord for en travel måned: LAR, Statens havarikommisjon, Riksrevisjonen, Pasientsikkerhetskonferansen, NSH og Rakos. Vi har også lansert to rapporter. 

LAR-konferansen

Den årlige LAR-konferansen ble holdt i Oslo i starten av november. Mer enn 500 deltakere fikk ny kunnskap innen rusfeltet. Seniorrådgiverne Anette Bakkevig Frøyland og Janne Kristine Bethuelsen presenterte foreløpige funn fra Ukoms pågående undersøkelse knyttet til helsehjelpen som gis mennesker med alvorlige sammensatte ruslidelser, hovedsakelig i LAR (legemiddleassistert rusbehandling).

Anette Bakkevig Frøyland (t.h.) og Janne Kristine Bethuelsen LA-konferansen Oslo 2024.jpg 2.jpg
Janne Kristine Bethuelsen (t.v.) og Anette Bakkevig Frøyland.

– Vi satte stor pris på å få presentere arbeidet vårt så langt. Vi fikk mange nyttige og gode tilbakemeldinger, og tar med oss ny kunnskap inn i det videre arbeidet, sier Frøyland og Bethuelsen. 

Følg status på denne og våre andre pågående undersøkelser på vår nettside

Statens havarikommisjon

Vi besøkte Statens havarikommisjon på Lillestrøm. 

Statens havarikommisjon Ukom 24 Ronny Ruud, Åshild van der Veen, Kåre Halvorsen, Hanne Løvereide Årstad, William J. Bertheussen, Ida H Grøndahl.jpg
Statens havarikommisjon (SHK) og Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom). Fra venstre avdelingsdirektør administrasjon Ronny Ruud (SHK), assisterende direktør Åshild van der Veen (Ukom), avdelingsdirektør luftfart Kåre Halvorsen (SHK), juridisk fagdirektør Hanne Løvereide Årstad (Ukom), direktør William J. Bertheussen (SHK), avdelingsdirektør bane Ida H. Grøndahl og leder medisin og helsefag Stine Marit Moen (Ukom). Avdelingsdirektør vei og landforsvar Ingvill K. Ytrehus og avdelingsdirektør sjøfart Dag S. Liseth var med på møtet, men ikke til stede ved fotografering.

– Det er spennende og lærerikt å se hvordan kommisjonen arbeider, både metodisk i deres undersøkelser og hvordan havarikommisjonen er en viktig del av et nasjonalt sikkerhetssystem. Vi ser at Ukoms rolle som sikkerhetsfaglig myndighet innen helse og omsorg kan videreutvikles, sier Åshild Vistnes van der Veen, assisterende direktør i Ukom. 

Riksrevisjonen

Riksrevisjonen er Stortingets kontrollorgan. Vi deltok på deres fagdag, og fortalte om vårt arbeid med vekt på vår undersøkelsesmetode.

- Kjekt å presentere for Riksrevisjonen i Oslo hvordan vi gjennomfører undersøkelser, metodikk og analyser. Vi traff en engasjert forsamling, sier Stine Marit Moen, leder for medisin og helsefag og seniorrådgiver Kristin Osland Lexow.

Schizofrenidagene

Schizofrenidagene er Nordens største psykisk helse-konferanse og blir holdt i Stavanger. Vi var invitert til debatt, med overskriften «Hva er «riktig» bruk av tvang i psykisk helsevern?»

debatt Schizofrenidagene 1.jpg
Fra venstre: Sølve Braut, Lars Lien, Elin Ulleberg, Pål Iden og Ole-Marius Minde Johnsen.

– Det ble en fin debatt under Schizofrenidagene, både til opplysning og refleksjon, sier Pål Iden, direktør i Ukom, som delte kunnskap fra vårt arbeid.

Med i panelet var også Sølve Braut (klinikksjef SUS), Lars Lien, (leder Norsk psykiatrisk forening), Elin Ulleberg (klinikksjef St. Olav hospital), og Ole-Marius Minde Johnsen (landsleder i Mental Helse). Debatten ble arrangert av Dagens Medisin, Stavanger Universitetssykehus og Schizofrenidagene 2024. 

Fagfokus

Fagfokus holdt konferanse om de særskilte vanskelige sakene på Gardermoen i november. Tema var blant annet hvordan vi behandler de potensielt farlige, og de som motsetter seg hjelp? Pål Iden deltok på to av sesjonene.Et budskap var at vi ikke kan forhindre alt, men vi kan alltid lære noe.
Iden deltok også på sesjonen «Hvordan komme opp av siloene». Der snakket han om at god samhandling krever kjennskap til hverandre over fag- og organisasjonsgrensene.
Han tok også opp hvordan vi oppnår godt samarbeid rundt de pasientene som trenger oss mest, og hva som hindrer oss.

Pasientsikkerhetskonferansen

PSK 24 Ingrid Dirdal Funksjonsfall hos eldre som får heimetenester.jpeg
Seniorrådgiver Ingrid Dirdal på Pasientsikkerhetskonferansen.

Pasientsikkerhetskonferansen var i år stedet for lansering av Ukoms 23. rapport. Seniorrådgiver Ingrid Dirdal presenterte funn fra rapporten «Funksjonsfall hos eldre som får heimetenester», til en engasjert og noterende forsamling i vår sesjon «Se det, vurder og følg opp. Hva må til for å følge opp funksjonsfall hos eldre som mottar hjemmetjenester?« 
Det ble også innlegg om ny forskning fra Janne Myhre og Bjørn Lichtwarck, samt paneldebatt om eldre og hjemmetjenester. 

til UPF PSK 24 Ingrid Dirdal Funksjonsfall hos eldre som får heimetenester Sesjon 3.jpeg
Hvordan sikre kvalitet i hjemmetjenesten? Det var et av temaene under Ukoms sesjon, der rapporten «Funksjonsfall hos eldre som får heimetenester» ble lansert.

Der takket Sykepleierforbundet Ukom for å blant annet ta opp lederspenn-tematikken.

– Rapporten synliggjør at det er viktig å tydeliggjøre faglig lederskap. Tusen takk for det! sa Lill Sverresdatter Larsen. 

Tone P. Torgersen hos Nasjonalforeningen for folkehelsen var også med i debatten.

– Vi er dessverre ikke overrasket over hva rapporten viser. Selv om vi også ser god omsorg av faglig dyktig personell rundt om i norske kommuner, kjenner vi igjen mange av de problemene som Ukom beskriver. Det er helt nødvendig at helsepersonell kjenner pasienten for å fange opp endringer, vurdere behov og følge opp med tjenester som tilpasset den det gjelder. Om syke mennesker skal bo trygt hjemme, trengs ansvarsteam. Det må også bli slutt på å sende mange titalls forskjellige pleiere inn i samme hjem. 

UPF 3 PSK 24 Ukom Debatt med f.v Bjørn Lichtwarck (leder) Lill Sverresdatter Larsen, Tone Poulsson Torgersen, Jan Fridthjof Bernt og Janne Myhre 2.jpeg
Debatt med f.v Bjørn Lichtwarck, debattleder, Lill Sverresdatter Larsen, Tone Poulsson Torgersen, Jan Fridthjof Bernt og Janne Myhre.

Professor emeritus og jurist Jan Fridthjof Bernt var også tydelig på at rapporten var viktig. Han hadde noen ønsker til tjenesten.

–  Alle må reise faglig forsvarlighet igjen som et krav! Rett til forsvarlig helsehjelp er det du spør om eller har behov for. Det siste er det satt strek over. Vi kan ikke styre kun bak et skrivebord. Det må være øye til øye-kontakt. Det handler om velferdsstatens sjel. 

«Vi kan ikke styre kun bak et skrivebord. Det må være øye til øye-kontakt. Det handler om velferdsstatens sjel.»

Jan Fridthjof Bernt

Panelet besto av Janne Myhre (forsker og sykepleier), Lill Sverresdatter Larsen (leder av Norsk Sykepleierforbund), Tone Poulsson Torgersen (fagsjef Nasjonalforeningen for folkehelsen) og Jan Fridthjof Bernt (professor emeritus og jurist). Debatten ble ledet av Bjørn Lichtwarck (forsker og lege). 

Takk til alle i salen og på scenen for engasjerende bidrag. 

Pasientsikkerhetskonferansen og pårørende

I en annen sesjon på konferansen diskuterte Pål Iden hvordan systematisk pårørendesamarbeid bidrar til å styrke kvaliteten på helse- og omsorgstjenestene sammen med. Det ble blant annet debatt om begrepet «vanskelige pårørende». 

PSK 24 Pål Iden på sesjon i regi av Oslo kommune om pårørendesamarbeid. Pasientsikkerhetskonferansen. 2.jpg
Pål Iden på sesjon om pårørendesamarbeid i regi av helseetaten i Oslo kommune.

– Det finnes ikke vanskelige pårørende. Det finnes pårørende som står i vanskelige situasjoner. Jeg ønsker derfor at vi stryker begrepet «vanskelige pårørende», sa Pål Iden.

– Enig, vi stryker det! repliserte Kristiane Myckland Hansson.

– Jeg er ikke så opptatt av det. Det er ord og uttrykk som brukes. Jeg møter for eksempel både vanskelig og hyggelig helsepersonell, kommenterte Anne-Grethe Terjesen fra Pårørendealliansen og fortsatte med at det viktigste er at vi får til et samarbeid!

Det var alle deltakerne enig i. Debatten ble flott avrundet med at alle fikk komme med ett konkret forslag til forbedring. Pål Iden hadde en klar oppfordring.

– Pårørende må inn som en del av behandlingsteamet.

Rakos

November ble avsluttet med et viktig hjerneslagsymposium arrangert av RAKOS, det regionale akuttmedisinske kompetansesenteret i Helse Vest.
Stine Marit Moen, leder for medisin og helsefag, holdt innlegg om Ukoms arbeid. 

– Et fremoverlent fagmiljø og internasjonale foredragsholdere diskuterte hvordan vi kan bli enda bedre på systemnivå. Pionerholdningene fortsetter, sier Moen.

Stine Marit Moen RAKOS, Akuttmed.kompetansesenter i Helse Vest. 2024 Her med lederen Thomas W.Lindner. Croppet.jpg
Stine Marit Moen sammen med RAKOS-leder Thomas W. Lindner.

Emnet engasjerer. I Dagens Medisin i november sto kronikken Mangelfull kommunikasjon kan koste liv: Slik blir vi bedre med systematisk trening

– Kommunikasjon har Ukom adressert i mange rapporter. Slag- og traumemiljøene er blant dem som har vært tidlig ute med simuleringstrening. Vi håper at realistiske scenario, som for eksempel hendelsene fra Ukoms undersøkelser, kan inspirere simulering- og kommunikasjonstrening i alle deler av sektoren, sier Stine Marit Moen.

Samhandlingskonferansen for akuttmedisin

Norsk sykehus- og helsetjenesteforening (NSH) sto bak Samhandlingskonferanse for den akuttmedisinske kjede i Oslo. Den gikk over to dager. Vi deltok på dag to i bolken som handlet om pasienter som gjentatte ganger må ty til nødetatene for å få hjelp.

Pål Iden på samhandlingskonferanse for den akuttmedisinske kjede.
Pål Iden på Samhandlingskonferanse for den akuttmedisinske kjede.

Der viste direktør Pål Iden til vår rapport «Ingen kan hjelpe meg». Her så vi etter mulige medvirkende faktorer og årsakssammenhenger som helse- og omsorgstjenesten kan lære av i oppfølgingen av pasienter med sammensatte tilstander som hyppig aktiverer nødetatene.  

Rapport nummer 24

Den siste uken i november hadde vi ikke bare èn, men to rapportlanseringer. For mot slutten av måneden kom rapport nummer 24: «Overgrep forkledd som behandling».

Lærings- og refleksjonsmateriell til den og andre rapporter kan lastes gratis ned fra vår nettside.