I Ukoms rapport har vi vist til at mange som er blitt utsatt for seksualiserte handlinger fra helsepersonell har behov for ivaretagelse og oppfølging i etterkant.
Det finnes flere nettsider som gir god oversikt over ulike hjelpetilbud, og Ukom nevner noen av dem i oversikten under. Oversikten kan være til hjelp for:
- pasienter og brukere som har opplevd å bli utsatt for grenseoverskridende atferd av helsepersonell i forbindelse med helsehjelp.
- virksomheter i helse- og omsorgstjenesten som opplever at en ansatt har utsatt pasienter for grenseoverskridende seksualiserte handlinger.
- tilsynsmyndigheten, som kan videreformidle oversikten til utsatte som har varslet om grenseoverskridende handlinger fra helsepersonell.
Hjelpetilbud for overgrepsutsatte
- dinutvei.no er en nasjonal veiviser over ulike hjelpetilbud for volds- og overgrepsutsatte. Tjenesten driftes av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS). I tillegg til å lenke til nyttige artikler om hva seksuelle overgrep er, gir nettstedet gode søkemuligheter over hjelpetilbud og hvor i landet disse er lokalisert. (https://dinutvei.no/alle-hjelpetilbud/)
- Nok.-sentrene er et gratis hjelpetilbud der overgrepsutsatte kan få støtte og hjelp til å bearbeide det de har opplevd. Tjenestene er et supplement til offentlig helsehjelp, og sentrene tilbyr eksempelvis både individuelle samtaler og deltakelse i selvhjelpsgrupper. Det er ikke nødvendig med henvisning, og en kan også velge å være anonym. (https://noksentrene.no/)
- Hjelpetelefonen for seksuelt misbrukte (800 57 000) er et døgnåpent, gratis tilbud der en kan ringe inn, også anonymt, for å få hjelp og støtte. (https://www.hfsm.no)
- Vold- og overgrepslinjen (116 006) er et døgnåpent, gratis tilbud som tilbyr samtale, råd og veiledning til overgrepsutsatte. Det er også mulig å chatte på denne VO-linjen, og en kan være anonym. (https://www.volinjen.no)
- Overgrepsmottak er knyttet til legevakter eller sykehus, og er en del av det offentlige helsetilbudet. Tilbudet er gratis, døgnåpent, og en trenger ikke henvisning. Her vil den overgrepsutsatte få tilbud om samtale, rådgivning og medisinske undersøkelser. I tillegg til mer akutte hendelser, vil det også være mulig for personer å ta opp hendelser som ligger tilbake i tid. De som jobber på overgrepsmottakene har taushetsplikt, og deler ikke opplysninger med andre dersom den overgrepsutsatte ikke ønsker det. Nasjonalt kompetansesenter for legevaktsmedisin (NKLM) har utarbeidet en brosjyre om hva overgrepsmottak er, og hvilke tjenester de tilbyr.
Informasjons- og kunnskapsformidlere
- Landsforeningen mot seksuelle overgrep (LMSO) er en interesseorganisasjon som jobber på systemnivå. De tilbyr ikke direkte støtte eller hjelp, men har oversikt over ulike hjelpetilbud som kan være aktuelle for personer som er utsatt for seksuelle overgrep. Trenger du hjelp? – LMSO
- I hver helseregion er det etablert regionale ressurssentre om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS). Disse sentrene er en ressurs til kompetanseheving for de som jobber med overgrepsutsatte i det daglige. De driver ikke med behandling, men vil kunne være behjelpelige med å informere om lokale hjelpetilbud. https://rvts.no/
- Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) har som hovedoppgaver å drive med forskning og utviklingsarbeid, formidling og undervisning og rådgivning om blant annet vold og overgrep. Her vil en kunne finne nyttige rapporter, vitenskapelige artikler og andre publikasjoner som alle kan laste ned.