Behovet for ulike tiltak som gjør helsepersonell i stand til å takle de psykiske belastningene som jobben kan medføre, er også løftet fram av andre. Temaet er omtalt både i Nasjonal handlingsplan for pasientsikkerhet og kvalitetsforbedring (2019-2023) og i rapporten "Support for staff following patient safety incidents" som er utgitt av Healthcare Safety Investigation Branch (HSIB), Ukoms søsterorganisasjon i NSH England. World Health Oranization (WHO) har også løftet fram dette som et viktig tema.
Ett tiltak som kan bidra til økt emosjonell og psykologisk trygghet hos helsepersonell er tilgang på kollegastøtte. Kollegastøtte er et frivillig lavterskeltilbud og en form for "mental førstehjelp" som går ut på å snakke med en likemann som vet hvor skoen trykker.
Ukom har valgt å se nærmere på ulike kollegastøtteordninger i Norge der vi vil forsøke å identifisere ulike suksesskriterier som må/bør være til stede for at ordningene skal fungere. Ukom har sett på kollegastøtteordninger både i spesialisthelsetjenesten, kommunehelsetjenesten og på ordninger i aktuelle fagorganisasjoner for helsepersonell. Vi har også intervjuet helsepersonell som har benyttet seg av kollegastøtte for å mer kunnskap om deres erfaringer.