I Norge dør over 600 personer av selvmord hvert år, og trolig er det flere tusen som forsøker å ta sitt eget liv. Verdensdagen for selvmordsforebygging 10. september er en viktig påminnelse om at arbeidet må fortsette.
– Kunnskap om risikofaktorer for selvmord er sentralt i arbeidet for å forebygge og bidra til en bedre folkehelse. I flere av våre undersøkelser ser vi at selvmord er et trist og alvorlig utfall. Vi har ingen å miste, og temaet er viktig, også i et pasientsikkerhetsperspektiv, sier Pål Iden, direktør i Ukom.
Flere av våre undersøkelser tar utgangspunkt i selvmordshendelser, enten hos innlagte pasienter i psykisk helsevern eller hos pasienter som ikke er fanget opp. Undersøkelsene peker på ulike risikofaktorer og gir anbefalinger som kan bidra til å forebygge selvmord.
Sentrale undersøkelser
- Undersøkelse etter drukningstragedien i Tromsø
Hva kan vi lære om integrering og flyktninghelse? - Ungdom med uavklart tilstand
Samhandling mellom kommunale tjenester og BUP. - Sikring av pasientrom i psykisk helsevern
- Pasientsikkerhetsvarsel om sikring av vinduer og balkonger i helsebygg
Arbeider med nye undersøkelser knyttet til temaet selvmord
Det er dokumentert at en kaotisk personlig økonomi kan være en risikofaktor knyttet til selvmord. Vi er nå i gang med en ny undersøkelse med dette som tema etter en konkret hendelse. I tillegg arbeider vi med en undersøkelse hvor vi ser nærmere hva som kan være god hjelp for fortvilte, selvmords-truede pasienter som henvender seg til ambulansetjenesten, igjen og igjen.
Tirsdag 7. september arrangerte LEVE – Landsforeningen for etterlatte ved selvmord et seminar knyttet til Verdensdagen for selvmordsforebygging. Pål Iden deltok i debatten og holdt et innlegg om barn og unges psykiske helse ett år inn i pandemien.
Se opptaket fra seminaret, inkludert debatten om gjeld og økonomiske vanskeligheter som risikofaktorer for selvmord:
https://www.youtube.com/watch?v=Q5soCE9wMjY&t=5408s