Ukom rundet i 2024 fem år som operativ virksomhet. Dermed har vi også gått over fra en etableringsfase til å være i stabil drift. Infrastruktur er på plass, kompetanse og metodeverk er bygget og rollen er formet i tråd med det samfunnsoppdraget som Ukom-loven beskriver. I stor grad er hovedpunktene i Ukoms virksomhetsstrategi for de første fem år oppfylt.
Ved nyttårsskiftet er regjeringens forslag om oppheving av Ukom-loven ute på høring. Denne høringen vil kunne gi oss viktige tilbakemeldinger på om vårt arbeid så langt har innfridd forventninger. Samtidig vil høringen gi viktige synspunkter på regjeringens forslag om å avvikle Ukom som en uavhengig undersøkelseskommisjon.
Ved inngangen til 2025 befinner Ukom seg i et slags vakuum. Regjeringens forslag har skapt usikkerhet om samfunnsoppdraget vil bli videreført som i dag. Dette påvirker i stor grad framtidsutsikter, strategiske prosesser og arbeidsmiljø i Ukom ved inngangen til et nytt år.
Hovedprioritet for organisasjonen er å holde fast ved det oppdraget som vi har og videreføre det undersøkelsesarbeidet vi er i gang med. Ambisjonen er å gjennomføre 2025 som et mest mulig normalt driftsår. Så håper vi at de politiske beslutningene rundt Ukoms videre eksistens vil treffes så tidlig som mulig i det nye året.

I den strategiske planleggingen for 2025 må vi ta høyde for to scenarier:
Scenarie A: Ukom-loven oppheves og Ukom avvikles som en uavhengig undersøkelseskommisjon. Departementet vil da gjennomføre en virksomhetsoverdragelsesprosess, der arbeidsplassene i Stavanger, trolig fra årsskiftet 2025-26, overføres til Statens Helsetilsyn. Denne prosessen vil involvere og i stor grad påvirke Ukom andre halvår 2025.
Scenarie B: Ukom blir videreført som en uavhengig undersøkelseskommisjon.
Vi forsøker å skjerme den daglige driften, men mye av den strategiske planleggingen og organisatoriske videreutviklingen er satt på vent. Ukom har langt fra tatt ut hele sitt potensial. Kompetanseutvikling, metodebygging og rolleutforming krever kontinuerlig innsats i en nyetablert kompetanseorganisasjon. Dersom en videreføring blir utfallet, er det på høy tid å starte prosessen med en revisjon av Ukoms virksomhetsstrategi.
I stadig større grad ser vi behovet for å beskrive Ukoms rolle i samspill med andre aktører i et samlet nasjonalt sikkerhetssystem og et aktørkart bør tegnes i et tett samarbeid med departement og andre nasjonale myndigheter.
Oppsummert blir 2025 et helt avgjørende år for Ukom. Løpende drift med undersøkelser og formidlingsarbeid vil fortsatt ha høyeste prioritet. Samtidig skal det fattes en politisk beslutning rundt Ukoms framtid. Uansett hvor denne beslutningen lander, vil den kreve et videre strategisk arbeid på nasjonalt nivå.